Bármilyen tárgyból teszel vizsgát a sikerhez az is elengedhetetlenül fontos, hogy megfelelően gazdálkodj az idővel. Ez az ELTE Origó nyelvvizsgán sincs másképp.

Mielőtt elkezdődik a vizsga, készítsd a kezed ügyébe mindazt, amire szükség lehet: megfelelő számú toll, ami ír, szótár, enni és inni való, zsebkendő, óra. Ne kelljen keresgélni semmit a vizsgán.

Nézzük át gyorsan a mivel kell számolnunk a vizsgán:

Az ELTE Origó nyelvvizsgán a megfelelt eredményhez 60 %-ot kell elérni a feladatok átlagát tekintve, DE nyelvi készségenként, el kell érni minimum 40 %-os eredményt, ez alól kivétel a tesztmegoldás. Tehát sajnos nem elegendő, ha például egy kivétellel minden feladatot hibátlanul megoldasz, a maradék egyhez viszont hozzá sem tudsz kezdeni!

Alapfok: Rendelkezésre álló idő: 60 perc; Feladatok száma: 3

Középfok: Rendelkezésre álló idő: 30 perc + 180 perc; Feladatok száma: 1 + 4

Felsőfok: Rendelkezésre álló idő: 30 perc + 240 perc; Feladatok száma: 1 + 4

JÓ, DE MELYIK FELADATTAL KEZDJEM?

Közép-, és felsőfokon az első 30 perc a feleletválasztós tesztről szól. Ennyi idő áll rendelkezésre az 50 pontos teszt megoldására.

A tesztkérdések megoldásánál és az összes többi feladatnál is egy dologra koncentrálj:

Mindenképpen szánj pár percet arra, hogy először átnézed, mit kell a vizsga során megoldani, kidolgozni. Olvasd el, hogy pontosan hol, mi a feladat.

GONDOLKODJ POZITÍVAN: ami a legkönnyebbnek tűnik, mindig azzal kezdd. Így egyrészt hamar sok, hogy értékes pontot gyűjthetsz, másrészt a látványosabb haladás is arra fog ösztönözni, hogy összességében könnyebben haladj a feladatok kidolgozásával. Ha mindig a könnyebbet választod, csak egy nehéz marad a végére 🙂

Figyelj az időre. Nagyjából ugyanannyi időt szánj minden feladatra, ha valamelyikkel hamarabb elkészülsz, utána többet tudsz egy vagy több másikra szánni – ezért is kezdd mindig a legkönnyebb feladattal -, előre ne pazarold az idődet.

Ott, ahol nem a szó szerinti fordítás a feladat – például a tömörítés, ne szótárazz ki minden egyes szót, csak azt, amire valóban szükség van! Ezzel is időt nyersz a fontosabb feladatoknak.

Lehet használni a piszkozati lapot, de nem muszáj! Döntsd el, biztos lesz-e rá idő, hogy átmásold a megoldást a dolgozati lapra?

Azt is el kell döntened, hogy biztosan használsz-e először ceruzát, és utána átírod tollal, vagy nem pazarlod az időt, és azonnal tollal írod a megoldásokat –  legfeljebb javítasz, ha kell.

Ha szükséges, feltétlenül menj ki a mosdóba, nincs rosszabb annál, amikor számolod a perceket, mikor jutsz ki…, de valóban csak annyi időt tölts kint, amennyit muszáj, mert a Te időd fogy! A legjobb, ha még az előtt látogatod meg a helyet, mielőtt bemész megírni a dolgozatot.

Nyugodtan használd ki a teljes rendelkezésre álló időt, ne akard összecsapni a feladatokat. Ne kapkodj, ha valamiben esetleg bizonytalan vagy, azt hagyd ki, és térj vissza gondolkodni akkor, amikor már leírtad mindazt, amiben biztos voltál. Ha nyugodtan dolgozol, annak az esélye is sokkal kisebb, hogy a sietség miatt rontasz el valamit.

SIKERES NYELVVIZSGÁT!

További cikkek az írásbeli nyelvvizsga témában: