Mik azok a leggyakoribb hibák, amiket NE kövess el az ELTE Origó nyelvvizsga szóbelire készüléskor és a vizsgán se.

A szóbeli nyelvvizsga (A típus) két külön részből áll: maga a „szóbelizés” és a labor. Ez a bejegyzés a “szóbelizésben” segít.

A) Az első feladat az ELTE Origó Szóbeli nyelvvizsgán mindhárom szinten (alap-, közép-, felsőfok) egy általános beszélgetés. A vizsgáztató kérdez, a vizsgázó válaszol.

Ne magolj be semmilyen témakört szó szerint!

Sokan esnek abba a hibába, hogy bevágják a könyvükben talált témaköröket, és ennyiben ki is merül a szóbelire való felkészülés. A vizsgáztatók viszont nem arra kíváncsiak, hogy tudsz magolni… Képzeld el, hogy belekérdeznek, és Te meg ott hebegsz-habogsz, mert más jön a szövegben. Ez nagyon ciki helyzet nem? Pedig megtörtént…

 

A kérdésre válaszolj!

 Emlékszem olyan esetre, hogy a vizsgázó úgy döntött, másról akar beszélni, mint amit a vizsgáztatók kérdeztek tőle. Nem jött be nekik. Sosem tudhatod, mennyire jó humorú vizsgáztatót kapsz, ne kísérletezz hát!

B) Szintén mindhárom szinten találkozni fogsz képpel. Két kép közül kell húznod, és arról beszélni.

Nem annyi a feladat, hogy elmondd, mit látsz a képen…

Néhány szóban le kell ugyan írnod a képet is, de valójában el kell vonatkoztatnod. Ha el tudod mondani, mit juttat eszedbe, amit látsz, logikusan le tudod vezetni és még beszélsz is róla szép kerek egész mondatokban, nagy valószínűséggel nem fogják rád erőltetni, hogy másról beszélj. Ha a vizsgáztatónak egész más jut eszébe, és Te nem is próbálsz meg a saját ötletedről beszélni, lehet, hogy olyan témát kell kifejtened, amiről fogalmad sincs.

Ne azt a képet húzd, ami jobban tetszik!

Beszélned kell a képről és arról, amit eszedbe juttat. Ne tolj ki úgy magaddal, hogy olyan képet választasz, ami ugyan tetszik, de sok minden ezen kívül nem jut eszedbe róla. Nézd meg alaposan a két képet, és azt válaszd, amiről tudsz beszélni. Mindegy, hogy tetszik vagy sem. Arról is lehet beszélni, hogy miért nem tetszik egy téma, vagy gondolat.

C) Szituációt is kell előadni mind a három szinten. A vizsgázó és a vizsgáztató lesz a párbeszéd két szereplője, így rá vagy utalva valakire, aki nem feltétlenül tudja, te mit szeretnél kihozni belőle…

… viszont szerencséd van, mert a leírás, amit kapsz elég részletes ahhoz, hogy ne tolj ki magaddal, ha követed. Amúgy pedig követned is kell, hiszen az a feladat!

Mindig azt a helyzetet add elő, ami le van írva!

Szintén megtörtént a következő is: a vizsgázónak felvágottat kellett vennie, ő azonban közölte, hogy vegetáriánus és sajtot akar venni. A vizsgáztatók megpróbálták rávenni, hogy azért csak beszéljen arról valamit, ami a papíron van, de nem hagyta magát. Nem díjazták ezt sem.

A feladat nem Rólad szól, hanem arról, hogy be tudd mutatni az adott idegen nyelven, ami le van írva. Ha másról beszélsz, lehet, hogy azért mert nem tudsz arról, amiről kéne?

D) Közvetítés idegen nyelvre csak a felsőfokú nyelvvizsgán van. Hallasz egy magyar szöveget, amit angolul el kell mondanod.

Lényegre törően, összeszedve mondd el, mit hallottál!

A meghallgatás alatt jegyzetelhetsz. Írj le mindent, amit tudsz, de amikor el kell mondanod, mit hallottál, szűrd ki a lényeget. Ha frappánsan összeszedve elmondod, miről szólt a szöveg, sokkal valószínűbb, hogy nem fognak annyira belekérdezni, hogy eljussatok olyan részhez, amit nem tudsz lefordítani. Kérdésre biztos számíthatsz, de nem mindegy, hogy miről és mennyit kell még beszélned.

SIKERES SZÓBELIZÉST!

További cikkek a szóbeli vizsga témában: