Az ELTE Origó szóbeli nyelvvizsga (A típus) része a labor feladat. Egy idegen nyelvű szöveget hallasz, és a szöveg alapján – többnyire – magyarul feltett kérdésekre, magyarul kell válaszolni. Ettől eltérő feladat egyértelműen jelölve van (pl. alapfokon az Igaz/Hamis választás, vagy a mondat kiegészítés). Ez nem együtt van a „szóbelizős” résszel, de pontszámaik összeadódnak, és együtt számítanak a szóbeli nyelvvizsgádhoz. Minimum 40 %-ot el kell érni a laboron, akkor is, ha ennél kevesebb kell az összesített 60 %-hoz!

Alap és középfokon háromszor hallgathatod meg a szöveget, felsőfokon pedig kétszer, és minden meghallgatás után szünet következik, amikor válaszolni tudsz a kérdésekre.

Első meghallgatás előtt olvasd el alaposan a kérdéseket!

Régen ezt egyáltalán nem lehetett, most már igen: használd ki. Sokat segít megérteni már magát a szöveget is, ha látod előre, mire kell majd válaszolni. Nem elég, ha csak átfutod őket, tényleg olvasd el rendesen.

Magyarul válaszolj a kérdésekre!

Nagyon ciki baki, és rendkívül könnyen elkerülhető lett volna, de sajnos tényleg megtörtént, hogy a vizsgázó az adott idegen nyelven válaszolt a magyarul feltett kérdésekre, és nem értette miért lett végül NULLA pontos a labor feladata. Ha elolvasod a feladatot, láthatod, hogy milyen nyelven kéri a választ.

Első meghallgatás alatt inkább még ne jegyzetelj…

Kivéve, ha képes vagy egyszerre írni és hallgatni is 🙂 Lehet már ekkor is jegyzetelni, de sokan esnek abba a hibába, hogy ez első meghallgatás után rendelkezésükre álló időben szinte semmit nem tudnak írni, mert amíg leírtak pár szót, nem hallották a szöveg nagy részét.

Ha lehunyod a szemed (azaz „kikapcsolod” egy érzékszervedet), miközben először hallgatod a szöveget, még jobban is értheted, amit hallasz.

Arra válaszolj, amit kérdeznek

Ha a szövegből egyértelműen kiderül a kérdésre a válasz, ne kezdj el teljesen mást is kifejteni, nem az a feladat, hogy leírd mindazt, amit hallottál, csak arról kell írnod, amiről a kérdés szól.

Ne írj olyat, aminek köze sincs a szöveghez

Itt nem Neked kell kitalálnod a kérdésekre a választ, csak le kell írnod, ami elhangzott, vagy amire egyértelmű utalás volt a szövegben (pl van 3 ilyen, meg 3 olyan, akkor össze kell adnod őket, ha az a kérdés, hogy összesen mennyi volt, még akkor is, ha 6-ot nem hallottál). Ha olyanokat írsz, ami egyáltalán nem is volt benne a hanganyagban, még utalás szinten sem, arra nem kapsz úgysem pontot.

Annyit írj, amennyit kell!

A kérdések mellett látod, mennyi pontot ér. Segít abban, hogy nagyjából be tudd lőni, mennyit kell rá válaszolni. Persze, ha van időd, és mindent értesz, akár írhatsz többet is, de többnyire szükségtelen. A kérdésre valószínűleg pont annyi információ áll rendelkezésedre a szövegben, amennyit a megadott pontok sugallnak. 1 pontért sosem várnak el Tőled kisregényt. Lehet, hogy egyetlen szó a válasz, amit leírhatsz egy rövid mondatban is, de semmi esetre sem 2-3 körmondatban.

SIKERES LABOROZÁST!

További cikkek a szóbeli vizsga témában: