Éppen tombol a nyár és nagyjából a kutya sem gondol pont a nyelvvizsgára, ezért most egy kicsit pihentetőbb témát választottam a nyelvvizsgával kapcsolatban.

Miért vesztegetek egyáltalán szót a piszkozati lapra? Egyszerű a válasz: időgazdálkodás 🙂 Mert sokan “ész nélkül” és teljesen feleslegesen használják. Megfigyeltem, hogy sok esetben csak arra dolgozott a vizsgázó, teljesen kicsúszva ezzel az idejéből, és az utolsó pillanatokban kapkodva, sok hibával másolta át végül a dolgozatlapra a feladatok megoldását.

Mi is a piszkozati lap? Az ELTE Origó írásbeli nyelvvizsga elején kapsz majd egy nagy A4-es méretű borítékot. Abban a nagy borítékban, pedig – többek között – lesz egy piszkozati lap is. Ez egy nagy üres papír.

Vajon használod? Miért? És mire használod? Nem használod? Miért nem?

Ne aggódj, erre a kérdésre nincs jó és rossz válasz 🙂

Járjuk most körbe ebben a bejegyzésben az érveket és ellenérveket, hogy jól dönthess. Hogy Te ne pazarold feleslegesen az idődet a piszkozati lappal.

  • Először is, tudd, hogy: „bármit” lehet rá írni, rajzolni, firkálni, de nem kötelező egyáltalán használni.
  • Ami még fontos: a feladatokat a dolgozatlapra kell megoldani. A piszkozati lapról tehát át kell másolni oda mindent. Erre is kell időt szánni, mert nem kapsz plusz perceket a másolásra.

Első feladat a teszt. A tesztkérdéseket külön lapon kapod, mint amire a megoldásokat kell írni. Itt nem is használhatsz mást. A többi feladatnál van tehát lehetőséged használni a lapot.

A fogalmazás és a tömörítés

Ha tudod magadról, hogy elsőre is tudsz hibátlanul fogalmazni, nem kell külön oda (is) megírnod, majd átmásolni. De, ha sokszor javítod magad gondolkodás – alkotás közben, jobb, ha a piszkozati lapra készíted el a fogalmazásodat, és a végén másolod át csak a kész szöveget.

Az időgazdálkodásról szóló részben javasoltam, hogy mindegyik feladatra ugyanannyi időt szánj: az alatt át is kell másolnod a szöveget. Ha mégis elcsúszol, és a végén már kevés az időd, inkább egyenesen a dolgozatlapra kezdj írni, mert minden pont számít!

A fordítás és a szövegértés

Van, aki csak a szótárból kikeresett szavakat írja rá. Ennél csak arra vigyázz, hogy a legtöbb szónak nem egy jelentése van. Ha elolvasod először a teljes szöveget, mielőtt bármit is kiírsz, segít képet kapni a témáról, hogy a megfelelő jelentést írd csak le!

Mire ne használd a piszkozati lapot?

  • Felesleges leírnod magadnak a feladatokat, „elvitelre”, mert a piszkozati lapot is be kell adnod a végén.
  • Ne üzenj a javítóknak – a dolgozat anonimitása mindenki érdeke, hidd el!

Gondold végig, mire használnád a piszkozati lapot, hogy el tudd dönteni, kell-e Neked valóban, vagy csak az idődet pocsékolnád vele.

SIKERES NYELVVIZSGÁT!
További cikkek az írásbeli nyelvvizsga témában: