Két típusú vizsgázót ismerek: egyik, aki „kidumálja” magát, a másik, aki jól tud írásban teljesíteni.

Az idegen nyelvet valamennyire csak meg kell tanulnod ahhoz, hogy ki tudd dumálni magad a vizsgán. Lehet ugyan szerencséd is, hogy pont olyan kérdéseket kapsz, pont olyan képet, szituációt, ami megy, de egyszerűbb, ha felkészülsz előre, hogy ne érjen meglepetés. Mivel nem mindenki engedheti meg magának, hogy külön nyelvórákra járjon, ezért összeállítottuk, hogyan tudsz Önmagadnak „segíteni” felkészülni. Nagy valószínűséggel nem csak az ITK Origó nyelvvizsga szóbelijére, de bármelyik vizsga szóbelijére is hasonlóan érdemes készülni.

Beszélj minél többet

A beszélgetés interakció, amire kicsit nehéz egyedül készülni. Lehet nyelvtanár, vagy csak angolul tudó ismerős, családtag, aki segít, de próbálj meg minél többet beszélgetni másokkal az adott idegen nyelven. Akár a különböző közösségi oldalakon is megismerkedhetsz anyanyelviekkel, akikkel tudsz interneten keresztül telefonon beszélni, gyakorlásképpen.

A segítséged tegyen fel mindenféle témában minél több kérdést Neked. A vizsgán sem tudhatod előre, miről fognak kérdezni. Olyan kérdések nem fordulhatnak elő, ami szigorúan magánjellegű, de tényleg bármiről kérdezhetnek. Már rég nem témakörökről szól a vizsga.

Próbálj meg oda eljutni, hogy nem fordítgatod magadban a hallottakat, és amit Te mondani akarsz, hanem kapásból válaszolj arra, amit hallottál.

Bővítsd a szókincsedet, tanulj meg szóösszetételeket, szófordulatokat

A szókincsedet leginkább az segít bővíteni, ha sokat olvasol. Ilyenkor arra is figyelj, hogy mit olvasol. A képregények nem annyira alkalmasak vizsga felkészülésre  🙂

Nagyon sokféle egyszerűsített olvasmányt lehet kapni, nyomtatott könyv formájában. A szintednek megfelelőt vagy egy fokkal nehezebbet érdemes olvasni. Könyvtárban is lehet, hogy találsz ilyeneket, ha megvenni nem szeretnéd, de a kiadók weboldalain is érdemes körülnézni, mert ott is találhatsz mintaoldalakat, fejezeteket – különösen az újdonságokról.

Az internettel azonban vigyázz, mert nem feltétlenül megbízható! Közhely, de tényleg igaz, hogy ott bárki bármit leírhat, megjeleníthet. Csak olyan forrásból olvass, ahol biztos vagy benne, hogy valóban tud az adott idegen nyelven, aki írta. Pl. sokan írnak angolul, akik maguk is tanulják/tanulták a nyelvet, de nem beszélik olyan jól, hogy ne írjanak néha butaságokat.  Sajnos nagyon nehéz egy hibás beidegződéstől megszabadulni – inkább kerüld el előre.

Olvashatsz direkt nyelvvizsgára felkészítő könyveket. Elképesztő mennyiségben lehet kapni őket a könyvesboltokban, használtkönyv aukciókon, antikváriumokban is. A szókincsed bővítésében nagyon sokat segítenek a különböző témaköröket feldolgozó könyvek. Arra figyelj azonban, hogy ne magold be az olvasott szövegeket.

Hallgass anyanyelvieket- még, ha nem is tudtok beszélgetni

Hallgass rádiót – számos külföldi rádió hallgatható interneten keresztül. Nézz TV-t – sok csatorna fogható itthon is, de interneten keresztül is megtalálhatod őket, ahogy a magyar adókat is.

Ha DVD-n filmet nézel, hallgasd az idegen nyelvű szöveget, és eleinte akár kapcsold be az idegen nyelvű feliratot is hozzá, míg megszokod a kiejtést. Ha veszed a fáradtságot, film közben jegyzetelsz, és utána egyben vagy akár jelenetenként megnézed magyarul is, elég jól le tudod mérni, mennyire értetted meg a hallottakat. Ezzel a laborra is készülsz és arra is, ha Tőled kérdez a vizsgáztató. Így ugyan elég sokáig tart a film, ám annál hasznosabb lesz a nyelvvizsgád szempontjából  🙂

SIKERES SZÓBELIZÉST!
További cikkek a szóbeli vizsga témában: