Ez egy olyan feladat, aminél sokan azért hibáznak, mert valójában nem értik meg, a lényegét, hogy  pontosan mit is kell vele kezdeni.

A szöveget nem simán lefordítani kell, hanem lerövidítve lefordítani.  Ettől a feladat sokkal egyszerűbb, mint a fordítás, és ettől, van, akinek nehezebb is. Sokan ott hibáznak, hogy semmit nem mernek belőle.

 

Mi az, hogy lerövidítve lefordítani? Hát éppen ez a tömörítés! Csak a lényeget fordítod le, nem az egész eredeti szöveget.

Mi segít, és hogy segít? Van egy magyar szöveged – ezt kell tömörítened, és hozzá 4-5 kérdés, ami segít meglátni a lényeget, hogy hogyan tömöríts.

Fontos:

  • amit leírsz, értelmes kerek egész legyen, ne csak a kérdésekre írt válaszok egymás után,
  • nem feltétlenül ugyanazokat a szavakat kell leírni, mint az eredeti szövegben, csupán a cikk mondandóját továbbadni, de azonos stílusban (pl: hivatalos, kötetlen)
  • a szövegedben legyen benne minden lényeges információ, amit az eredeti szöveggel kaptál,
  • az eredeti szövegnek nagyjából a fele legyen a tömörített változat,
  • ez felsőfokú vizsga: ennek a szintnek megfelelő mondatokat alkoss,
  • a nyelvhelyességre figyelj, és ez a vizsga minden részére igaz.

Bármilyen szöveget kaphatsz a vizsgán, így gyakorolni is akármilyen szövegen tudsz. Legyen az hírportál híre, tudományos cikkek, vagy akár egy útmutató, mint ez is:

Minta szöveg (magyarul):

Adatnyilvántartó program telepítése és használata

A programot a megvásárolt CD-ről, a Telepítés menüpont elindításával tudja telepíteni: látni fogja a képernyőn felugró ablakon, hol tart a telepítés, és mikor fut le a program. Amennyiben nem változtat az alapbeállításokon akkor a [c:\Program Files\Adatnyilvantarto] mappába kerül a program, és az adatbázis is. A telepítés befejeztével a program azonnal indítható, és használható.

Új rekordot az Ins billentyű lenyomásával adhat hozzá, a megjelenő adatokat egyesével ki tudja tölteni, de ki is hagyhatja bármelyiket, ha nem kíván oda írni semmit. Az F1 billentyű segítségével a későbbiekben bármikor szerkesztheti, ha újabb adatot akar hozzáadni, vagy megváltozik, amit beírt.

Minta kérdések (magyarul):

  1. Hogyan indítsa el a telepítést, és hol látja, ha megtörtént?
  2. Hol található a program a számítógépen?
  3. Hogyan tud adatot bevinni, javítani?

Minta tömörítés (csak ennyit kell majd lefordítani):

Adatnyilvántartó program telepítése és használata

Programtelepítéshez a CD-n található Telepítés menüpontot indítsa el, ha látja a képernyőn megjelenő ablakban, hogy lefutott a program, azonnal tudja használni. A program és az adatbázis helye: [c:\Program Files\Adatnyilvantarto].

Új adatsor hozzáadásához az Ins billentyűt nyomja meg, meglévő adatot az F1 megnyomásával szerkeszthet.

Ugye milyen egyszerű így? Ez nem egy minta-vizsga feladat, csak annyit mutatunk be a szöveggel, hogy milyen egyszerű a tömörítés-feladat. A vizsgán hosszabb és kicsit nehezebb szövegre számíts, de pont ilyen egyszerűen át tudod majd alakítani a kérdések alapján a kapott cikket. Csak lásd meg a lényeges információt a sok szövegben. Szedd le a fölösleges sallangokat és ne bonyolítsd túl az egészet.

SOK SIKERT A NYELVVIZSGÁN!

További cikkek az írásbeli nyelvvizsga témában: